HSP TIPS VOLWASSENEN


1. Bepaal voor jezelf een slaap- en ochtendroutine

Zet minimaal twee uur voor het slapen gaan alle elektronische apparatuur uit en ga over tot kalmerende bezigheden, zoals het lezen van een inspirerend boek. Zorg dat je ochtend ook rustig verloopt. Besteed 30 minuten aan yoga of meditatie. Daarnaast is schrijven of lezen ook aan te bevelen. Een goede slaap- en ochtend routine bepalen is zeker 1 van de belangrijkste hsp tips!

2. Herken je triggers

Nogmaals, alle HSP's zijn verschillend, dus is het belangrijk om vast te stellen welke prikkels je ongemak bezorgen. Bijvoorbeeld, een vriend van Zeff, een architect en HSP-er, had geen moeite met het oorverdovende lawaai tijdens de verbouwing van zijn huis (hij had op elk moment de bouwlieden kunnen laten stoppen). Evenzo, iemand kan er de voorkeur aan geven gewelddadige films te mijden, terwijl de ander deze juist opzoekt.

3. Plan vooruit

Als je gevoelig bent voor lawaai en mensenmassa's, vermijd dan het bekijken van een nieuwe film op zaterdagavond of uit eten te gaan tijdens de piek van de avond. Ga dus naar vroegere voorstellingen of ga die film op een doordeweeks moment bekijken. Zorg dat je eerder op de avond dineert, want restaurants hebben het dan vaak rustiger.

4.Leren omgaan met triggers

Vooruitplannen betekent niet dat je de dingen die je leuk vindt moet vermijden. In het geval van Zeff, bijvoorbeeld, hij reist graag. Maar reizen is een van de luidruchtigste en drukste dingen die je kunt doen. Zeff sluit zich zoveel mogelijk van prikkelende geluiden af door middel van kalmerende muziek via zijn iPod, oordopjes en gehoorbeschermers (zoals die men in de bouw gebruikt). Hij boekt ook hotelkamers op de bovenste verdieping, aan de achterzijde, die doorgaans stiller zijn. Wanneer hij bij zijn familie is, brengt hij zijn apparaat mee dat diverse rustgevende klanken laat horen. Als je last hebt van harde geluiden, overweeg dan geluidswerende koptelefoons of een CD met kalmerende klanken.

5.Onderzoek huidige stressfactoren en oplossingen

Indien je een zeer stressvolle baan hebt, bedenk dan waarom je dat werk doet, en sta open voor alle mogelijke oplossingen. Een van Zeff's cliënten, een topkok, werkte in een chique restaurant in San Francisco De stress werd voor hem zó erg dat hij maagzweren en verteringsproblemen begon te ontwikkelen, alsmede slaapproblemen. Omdat hij in een dure woning leefde, was hij ervan overtuigd dat hij zoveel geld moest verdienen. Hij en Zeff bespraken de optie naar een rustigere en meer betaalbare omgeving te verhuizen. Maanden later vond hij een baan op twee uur rijden van San Francisco en zijn huur werd de helft goedkoper. En nog beter: zijn gezondheidsproblemen verdwenen.

6. Hoewel hooggevoelig zijn geen beperking is, kun je je toch onprettig voelen bij het idee dat jij wel snel last hebt van dingen en anderen niet.

"Ik heb vaak gewild dat ik net zo kon genieten van achtbanen als ieder ander (alsof achtbanen je stoerder maken), niet heftig zou schrikken wanneer ik een luide klap hoorde of niet zo gevoelig was voor andermans opmerkingen", zei Zeff. "Vaak schaamde ik mij en voelde ik mij zwak of raar".

Maar HSP heeft daarentegen ook vele positieve kwaliteiten, zoals creatief zijn, gewetensvol, loyaal en zeer waarderend over kunst.

7. Neem kleine pauzes

Zeff benadrukte het belang van ontspanning. Hij adviseerde tenminste eens per maand weg te gaan en meerdere dagen per week te ontspannen "Geniet van de natuur (als je in de stad woont, ga naar een park) of neem een massage", zei hij. "Voeg kalmte toe in je week met activiteiten als aromatherapie."

8. Doe zachtaardige oefeningen

Zeff adviseerde hatha yoga, tai chi en wandelen. "Als je van de sportschool houdt, neem een een locatie die niet zo lawaaiig is en draag een headset. Het is ook beter te sporten vóór 18.00 of 19.00 uur, omdat het zenuwstelsel een aantal uren nodig heeft om tot rust te komen."

9. Spreek je uit!

"Niet-hoogsensitieve personen nemen simpelweg harde geluiden of sterke geuren of andere storende stimuli niet waar, dus zeg er gerust wat van. Bijvoorbeeld, je collega praat nogal luid aan de telefoon. Als je denkt dat ze openstaan voor het aanpassen van hun gedrag, zorg eerst voor een goede verstandhouding met die persoon. Leg vervolgens uit dat, ondanks dat ze niets fout doen, jij de eigenschap hebt die het moeilijker maakt bepaalde stimuli te weren (wat overigens 20% van de bevolking heeft). Het is niet dat je zijn of haar lifestyle wilt verstoren, maar wellicht kan hij of zij wat zachter praten op het moment dat jij pauze hebt."

Hoogsensitieve mensen zijn ook geneigd eerder van slag te zijn bij pijnlijke opmerkingen. Zeff zei: "Als iemand een doordringende persoonlijkheid heeft, spreek je uit." Maar blijf vriendelijk. "Word niet een ongevoelige gevoelige persoon die van iedereen eist stil te zijn."er invullen...