Holistische werkwijze & visie

Ik leef en werk volledig vanuit een holistische benadering het een kan niet zonder het ander.

Na zelf een intens ziekteproces te hebben doorgemaakt waarin ik mijn lichaam en de signalen die het afgaf anders ben gaan benaderen weet ik dat het lichaam ons wilt helpen om zoveel mogelijk te leven in overeenstemming met ons zelf.

Holistische visie en gezondheid

Benader je gezondheid holistisch? Dan beperk je je niet alleen tot het kijken naar een specifieke klacht waar je last van hebt. Je kijkt naar jezelf als mens in z'n totaliteit. Want, volgens de holistische visie ben je een eenheid: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Dit betekent dat zowel je eet- en leefwijze evenals je emotionele gesteldheid plus ook erfelijke invloeden en externe omgevingsfactoren maken wie je bent en hoe je je voelt. Past alles als een puzzel perfect in elkaar? Dan ben je in harmonie. De energie stroomt vrij door je lijf. Je voelt je fit en vitaal. Je hebt geen lichamelijke en geestelijke klachten. Je zit gewoonweg goed in je vel.

Echter, wordt de energiestroom geblokkeerd? Omdat je bijvoorbeeld langdurig kampt met veel spanningen? Door hoge werkdruk of privéproblemen? Dan kan zich dat op allerlei manieren uiten. Zo kun je veel hoofdpijn hebben of last van maagklachten. Maar, ook een hoge bloeddruk, concentratieproblemen, slapeloosheid en neerslachtigheid kunnen je parten spelen. Of misschien ben je continu verkouden? Verergeren je allergieën? Krijg je last van netelroos? Dan ben je uit balans, aldus de holistische zienswijze. Door de energieblokkades weg te nemen via bijvoorbeeld holistische massages kan het zelfregulerende vermogen van het lichaam z'n werk doen. Eveneens kunnen dergelijke massages je helpen beter de signalen van je lichaam te interpreteren. Immers, als je jezelf begrijpt, aanvoelt en weet wat je energie geeft kun je jezelf holistisch gezond houden.

Holistisch in balans zijn? 7 tips!

Om je gezond en fit te voelen kun je zelf allerlei dingen doen. Zowel lichamelijk, geestelijk als emotioneel. Hieronder een aantal tips waarmee je je holistische gezondheid een handje helpt.

1. Kies voor gezonde en natuurlijke voedingsmiddelen met zo weinig mogelijk bewerkingen

Niet alleen smaken ze beter, maar ze bevatten ook goede voedingstoffen. Drink daarnaast voldoende water, zodat je lichaam alle afvalstoffen goed kan afvoeren.

2. Doe regelmatig ademhalingsoefeningen

Ze helpen je lichamelijk ontspannen en brengen ook rust in je hoofd. Zelfs een paar keer bewust diep in- en uitademen helpt al om rustiger te worden. Ook meditatie is een fijne manier om niet met het verleden of de toekomst bezig te zijn, maar bewust in het nu te zijn.

3. Krop emoties niet op

Emoties blijven aan je kleven en kosten onnodig veel energie. Ben je boos? Verdrietig? Teleurgesteld? Praat erover, schrijf het op en geef het vervolgens een plek. Ofwel: laat het los.

4. Neem geregeld even de tijd voor jezelf

Luister naar wat je lichaam je vertelt. Heb je verkrampte spieren? Een knoop in je buik? Piekergedachten? Sta er even bij stil en vraag je af wat de oorzaak is. Dus, wat speelt er in je leven en hoe kun je dat anders doen? Zo blijf je holistisch gezond. Je voorkomt immers dat spanningen zich ophopen en je energiebalans verstoren.

5. Zeg nee

Zeg nee tegen al die verzoekjes, taken, activiteiten en bezigheden van mensen die je energie opvretenFocus je liever op wat je energie en een fijn gevoel geeft. Het doet je gezondheid goed.

6. Doe regelmatig aan lichaamsbeweging

Want, bewegen is niet alleen prima tegen stress. In beweging zijn geeft je eveneens weer nieuwe energie. Ga lekker sporten. Doe boodschappen op de fiets of te voet en maak een wandeling tijdens je lunchpauze.

7. Achterhaal je passie

Zoek uit wat je blij maakt, inspireert, motiveert en vervult met voldoening. Want, doen wat je fijn vindt, laadt je accu op en geeft eindeloos veel energie. Graaf in je kindertijd, vraag je broers en/of zussen of neem deel aan workshops om je passie te achterhalen.

Uiteraard zijn er nog veel meer manieren om holistisch gezond te leven en te blijven. Denk maar aan bewust positief denken, zorgen dat inspanning en ontspanning elkaar regelmatig afwisselen, dankbaar zijn enzovoort. Wil je ermee aan de slag? Begin en zet een eerste stapje. Ervaar hoe fijn het voelt en breid het daarna langzaam uit.