familie, persoonlijke en bedrijf opstellingen 

Familie opstelling

Een familieopstelling kan jou helpen inzicht te krijgen in waarom je dingen doet zoals je ze doet. Bijvoorbeeld als een bepaalde relatie in je leven niet goed loopt. 

Denk aan de relatie met je partner, die met een collega of je baas of de verhoudingen tussen jou en je kinderen. De oorzaak van zo'n verstoorde relatie kan in jouw 'systeem' van herkomst liggen. Een familieopstelling is een krachtige en uiterst effectieve manier om het onderbewuste inzichtelijk te maken en aan de slag te gaan met jouw klachten.

Wat is een familieopstelling?

Een familieopstelling is een effectieve en helende manier om de onbewuste patronen in onze familie van herkomst te onderzoeken. Hier zijn antwoorden te vinden op de vraag wat ons in het dagelijks leven (on)bewust beïnvloedt en waardoor we niet lekker in ons vel zitten of onze doelen niet lijken te halen. Tijdens een familieopstelling kijken we samen, naar personen en gebeurtenissen binnen jouw familiesysteem die met elkaar verbonden zijn en van invloed kunnen zijn op het verleden. Maar ook op het heden en de toekomst.

Tijdens een ( familie )opstelling, neem je een kijkje in je systeem van herkomst. Een systeem is een groep met haar eigen regels en wetten. Bijvoorbeeld een gezin/familie waarin iedereen zijn eigen rol heeft. De werking van de (ongeschreven) regels en wetten, de verhoudingen onder elkaar en de onuitgesproken rollen, kunnen behoorlijk ingewikkeld zijn. Ze kunnen leiden tot onbegrip en verwarring. In het dagelijks leven kun je daarmee onder druk komen te staan.
Doordat het systeem je kan verstikken, kan het moeilijk zijn om jezelf te zijn. Je zit vast in patronen en overtuigingen die bij het systeem horen en door voorgaande generaties mogelijk zijn doorgegeven. Dit alles gaat vaak onbewust. Het enige wat je ervan merkt, zijn jouw klachten.

Wanneer een familieopstelling?

Een familieopstelling kan jou helpen wanneer je een probleem in je leven wilt oplossen of een vraag wilt beantwoorden. Loop jij bijvoorbeeld vaak tegen problemen aan op jouw werk? Of kan je met bepaalde mensen niet goed opschieten? Misschien ben je te afhankelijk van iemand, of is iemand te afhankelijk van jou. Of heb je vragen over je gezondheid of een steeds weer terugkerend thema waarin je graag een stap verder wilt zetten? Een familieopstelling kan jou helpen te zien waar je vastloopt of juist kunt schitteren.

Waarom een familieopstelling?

Een familieopstelling kan een ware eye-opener voor je zijn. Doordat je met een opstelling de onzichtbare en onbewuste processen en patronen zichtbaar maakt, zie je wat het is wat jouw systeem bepaalt. Je ziet waar bepaalde patronen vandaan komen, wat het nut ervan is, maar ook waarom ze jou tegenhouden jezelf te zijn en je leven volledig te leven. Je krijgt meer inzicht en daarmee kun je ook de oplossing vinden.

Hoe lang duurt een opstelling?

Een individuele  opstelling duurt meestal een uur. Dat levert genoeg inzichten en stof tot nadenken op.

Voor teams duren de opstellingen ongeveer 2 uur en soms zijn er meerdere opstellingen nodig.

Werken opstellingen alleen bij problemen?

Neen, integendeel. Deze werkwijze sluit erg aan bij de zogenaamde positieve psychologie. Deze stroming onderzoekt welke omstandigheden nodig zijn zodat mensen kunnen floreren en zoekt naar technieken die dat kunnen bevorderen. Er wordt zowel gekeken naar wat iemands sterke punten zijn (wat maakt dat iemand ergens goed in is of kan worden) als naar welke punten verbetering nodig hebben. Bovendien wordt er gefocust op mogelijke oplossingen i.p.v. het eindeloos onderzoeken van het probleem.

Waar kan ik een opstelling voor doen ?

Je kunt bij mij terecht voor :

  • Voor jezelf om meer inzichten in je systemen en patronen te krijgen en waar ze zijn ontstaan
  • Familie opstelling 
  • Gezins opstelling
  • Partner opstelling
  • Werk opstelling
  • Team opstelling