EERSTE HULP BIJ OPPIKKEN VAN ENERGIE

Eerste hulp tips bij oppikken van energieën en emoties van anderen.

1. Accepteren dat je alles voelt.

Dit is wie en hoe je bent; hooggevoelig. En dit is een gave. Je hebt dit niet voor niks. Als je hooggevoelig bent voel je nou eenmaal veel emoties en sferen aan van anderen en de omgeving. Het heeft weinig zin om hier tegen te vechten of om dit te proberen af te sluiten, want dan vecht je tegen jezelf en hiervan word je niet gelukkiger. Het kost alleen veel energie. Wat wel zin heeft is; accepteren dat je dit nou eenmaal kan voelen. En hier mee leren omgaan.

2. Afschermen

Het is wel zinvol om te leren je energie te beheren en af te schermen. Afschermen wil niet zeggen dat je je terugtrekt in je eigen wereld en geen contact meer toelaat. Het wil ook niet zeggen dat je je gevoel uitschakelt en niks meer wil voelen. Het wil zeggen dat je je energie om je heen of in bepaalde gebieden wat meer dichtmaakt zodat niet alle andere energieën te hard binnenkomen in jou energie. Zo kun je alles van jezelf blijven voelen, en voel je ook duidelijker wat je van anderen aan gevoel binnenkrijgt.

Het best kun je je afschermen voordat je ergens heen gaat. Maar als je dit vergeten bent of te laat bent: doe het dan alsnog waar je bent. Je kan je even terugtrekken op de wc, maar dit hoeft niet. Afschermen kan al met een korte handeling, intentie of visualisatie. (Het helpt wel als je het eerst geoefend hebt, zodat je het sneller voor elkaar hebt).

Een paar manieren om je af te schermen:

 • Strijk 7 x met je hand van je maag naar je onderbuik. Hierbij sluit je je zonnevlecht chakra wat af. Dit is een energiecentrum in je lichaam waar er bij veel mensen energie binnenkomt van anderen.
 • Je kunt ook je hand op je buik leggen iets boven je navel, wanneer je met iemand in contact bent.
 • Je kan je chakra waar het binnenkomt (meestal zonnevlecht) in gedachten voor je zien als een lens van een camera die je dichtdraait. Of als een bloem die je blaadje voor blaadje sluit. Sluit hem net zo ver als het op dat moment goed voelt voor jou. De chakra blijft niet dicht. en als je je hier zorgen over maakt, draai hem dan weer open als je weer alleen bent. (Als je hier al wat verder in bent; voel dan eens waar er nog meer energie binnenkomt bij jou, en sluit ook die chakra's op dat moment af zover als goed voelt voor jou).
 • Kristallen/ stenen bij je te dragen. Sommige stenen hebben een beschermende werking. Labradoriet werkt bijvoorbeeld goed om energieën van anderen buiten te houden. Bergkristal is zuiverend en aardend. Laat je informeren en test stenen uit om te kijken welke goed is voor jou.
 • Een schild, koepel of ei om je heen visualiseren. Wat je zelf prettig vind. Vergeet deze afscherming niet onder je voeten door te trekken! (Een gedachte en visualisatie hierover werken net zo sterk alsof het echt zo is).
 • Je voorstellen dat er grote rozen voor achter, links en rechts van je staan. De rozen zijn heel beschermend en houden alle niet-eigen energieën buiten je aura, terwijl je wel liefde blijft uitstralen.
 • Je kan ook andere dingen om je aura visualiseren, bijvoorbeeld een spiegel: dit zorgt er ook nog voor dat mensen naar zichzelf kijken en er naar hen word teruggekaatst wat ze naar jou zenden.
 • Zet de mensen waarmee je praat of de omgeving waar je bent in het licht. Dit is een grote bescherming tegen negatieve energie. Met de intentie en gedachte eraan kan je dit doen. Je kan ook je gidsen/ engelen hierbij om hulp vragen.
 • Gronden! Dit is de grootste bescherming die er is.

3. Gronden

Voor gronden geld ook dat je dit het beste kunt doen voor je ergens heen gaat. Dit kun je doen met een korte meditatie of visualisatie oefening. Als je pas begint met grondingsoefeningen heb je wat langer nodig. Als je deze aarde-connectie eenmaal hebt gemaakt hoef je hier steeds korter voor te gaan zitten om hem weer te maken. En op een gegeven moment is zelfs 1 gedachte eraan genoeg. Gronden is ontzettend belangrijk om je energie te beheren en beschermen. Denk er het liefst zo vaak mogelijk aan. Als je geen tijd hebt gehad en je bent ergens waar je overspoelt word (bijvoorbeeld in de supermarkt of in de stad), dan kun je natuurlijk niet uitgebreid gaan zitten mediteren met je ogen dicht..;)
In dat geval kun je de volgende dingen proberen:

 • Als je staat; haal dan je knieën van het slot af, zodat je met beide voeten plat op de grond komt te staan. Hierdoor sta je al veel steviger en meer gegrond.
 • Ga met je aandacht naar je ademhaling. Adem in door je neus en lang uit door je mond. Adem naar beneden. Zak in je lichaam.
 • Denk aan wortels die uit je voeten groeien, net als bij een boom. Stel voor dat er bij elke uitademing wortels dieper de grond in groeien. Alleen al denken aan je voeten en aan de wortels is grondend.
 • Maak vanaf je stuit denkbeeldig een dik koord of wortel de aarde in, maak hem vast in het middelpunt van de aarde op jou manier.
 • Er bewust mee bezig zijn en erop letten is vaak al genoeg om op dat moment te gronden. (ook al is het niet blijvend).

4. Bewustzijn: wat is van mij en wat van de ander.

Het is heel belangrijk dat je bewust bent van wat er binnenkomt en van wie het is. Om dit te kunnen voelen is het eerst belangrijk dat je in je eigen energie bent. De vorige stappen helpen je hierbij. Als je je afgeschermd en gegrond hebt, kun je voelen als er iets binnenkomt wat niet prettig is en niet van jou is. Vaak komt dit gevoel of deze lichamelijke klacht dan ineens opzetten, en is dit pas begonnen op het moment dat je met iemand in contact bent. Als je je hiervan bewust bent, ben je al op de helft van de oplossing. Heel vaak voelen HSP's van alles en weten ze niet hoe dit komt. Ga er maar vanuit dat 9 van de 10 dingen die je voelt Niet van jou zijn maar van een ander.. Tijdens de volgende stap merk je wel of dit klopt.

5. Loslaten

Dit is de belangrijkste stap. We kunnen niet tegenhouden wat we voelen. We kunnen het alleen maar loslaten. Om dit te kunnen is het eerst belangrijk om te gronden, en om je ervan bewust te zijn dat er iets van een ander is binnengekomen. Als je je hiervan bewust bent, dan kun je het ook makkelijker loslaten. Loslaten doe je bv door:

 • De bewuste gedachte of intentie om het los te laten. Dit is al genoeg. Denk bv: ik laat nu alles los wat niet van mij is.
 • Focussen op iets anders, met iets anders bezig zijn zorgt er ook voor dat we het loslaten waar we mee bezig waren.
 • De energie die niet van jou is bewust terugsturen naar die persoon of personen. Neem de persoon in gedachten en geef denkbeeldig alles terug wat van die persoon is. Denk bv: ik geef in liefde alle energie terug die van jou is en niet bij mij hoort. Of visualiseer dat je het teruggeeft. Dit kan bv in de vorm van een kadootje. Gebruik je fantasie. Het gaat om de intentie.
 • Koorden doorknippen. Zie in gedachten dat er koorden lopen tussen jou en die persoon. Kijk of voel waar die koorden lopen, en knip ze denkbeeldig door. (je kan hierbij ook de hulp vragen van engelen/ gidsen). Als je ze doorknipt zeg dat ook in gedachten; ik geef je hierbij terug wat van jou is, en neem terug wat van mij is.
 • Zo makkelijk kan het zijn.. de intentie is genoeg. hoe je het doet is aan jou en wat je fijn vind.

Soms zijn er dingen die je niet makkelijk kunt loslaten. In dat geval heeft iemand of iets bij jou van binnen een (oude) pijn aangeraakt.. die er dan getriggerd word en omhoog komt. Dan is het belangrijk om te kijken wat je zo heeft geraakt. En dit (eventueel met hulp) aan te kijken en te verwerken. Dit soort momenten zijn een spiegel en een uitnodiging om onze weggestopte pijn te kunnen helen.vullen...